BCAA

 

MITÄ BCAA ON?

BCAA tulee englannin sanoista Branched Chained Amino Acids, mikä tarkoittaa haaraketjuisia aminohappoja. BCAA-aminohapoissa on haarainen sivuketju, jota muissa aminohapoissa ei ole. BCAA-aminohappoja ovat leusiini, isoleusiini ja valiini. Ne kuuluvat ns. välttämättömiin aminohappoihin, joita on saatava ravinnosta, koska keho ei pysty niitä itse valmistamaan. Lihaksen aminohapoista 35 % on BCAA-aminohappoja. 

Tavallisesti BCAA-tuotteissa on leusiinia, valiinia ja isoleusiinia suhteessa 2:1:1. Optimaalista suhdetta ei vielä tunneta, mutta leusiinin osuus on yleensä suurin. 

Monissa tuotteissa on myös muita aminohappoja, esimerkiksi arginiinia ja sitrulliinimalaattia. Nämä voivat tehostaa tuotteen vaikutusta treenin aikana. Lisäksi tuotteissa on usein jotain elektrolyyttiä, kuten natriumia, magnesiumia tai kalsiumia, jotka ylläpitävät nestetasapainoa ja parantavat aminohappojen imeytymistä suolistossa.

No tässä siis lyhyt oppimäärä mitä BCAA on. Näitähän saa myös kun syö oikein, joten nämä lisäravinteet ei ole pakollisia. Kunhan syö riittävän puhtaasti se yleensä riittää.

No! Mistäs moinen idea sitten lähti puhua BCAA.. Mä olen todella todella siis todellakin NOCCOjen suurkuluttaja. Ja täytyy myöntää, että niiden ostaminen tulee välillä tosi kalliiksi. Tää BCAA on NOCCOissa vaan plussaa, eli en käytä niitä sen takia. Itse pidän makujen valikoimasta ja siitä, että niissä on kofeiinia ja toki siitä, että ne on sokerittomia eikä sisällä hiilareita. Eli sopii ketoiluun. (LUE: jos olet kukkahattutäti ja noudatat cleania ketoa, muista että osa on dirtyllä. Molemmat on oikeita tapoja. Sekä kaikille ei sovi kaikki. Mutta minua sukraloosi ei tiputa ketoosista) .Oonkin siis korvannut varsinaiset energiajuomat NOCCOlla. Toki kofeiinikaan ei ole se tärkein ja aika usein ostan myös kofeiinitonta versiota. Varsinkin jos joinain päivinä niitä menisi useampi.

Avataan tähän väliin hieman sukraloosia. Mitä NOCCOt sisältävät

Mitä on sukraloosi?

Sukraloosi (E-koodiE955) on keinotekoinen makeutusaine. Makeudeltaan se on noin 600–650-kertainen sakkaroosiin verrattuna = valkoinen pöytäsokeri. Sukraloosin käyttökohteita ovat muun muassa ruoat, juomat ja leivonnaiset.

Maultaan sukraloosi muistuttaa paljon sokeria. Sukraloosia voivat käyttää myös harvinaista fenyyliketonuriaa sairastavat, joille aspartaami ei sovi, sekä diabeetikot. Sukraloosi ei nosta huomattavia määriä verensokeria, jos lainkaan. Siksi tuotteet sopivat diabeetikoille


Sukraloosia valmistetaan klooraamalla hallitusti sakkaroosia eli tavallista sokeria. Tällöin sakkaroosista korvataan kolme hydroksyyliryhmää klooriatomeilla. Tämä on sitten taas sitä kemiaa!


No toki NOCCOja saa nykyään myös kofeiinittomana.. mutta mä olen nyt keksinyt edullisemman ratkaisun luoda itse BCAA juomaa, ilman kofeiinia ja mitkä maistuu yhtä hyvältä!


Itse tutustuin hetki sitten Proteinbolaget sivustoon. Ehtisin 2 tilausta tehdä Ruotsin päästä, ennenkuin firma ilmoitti avanneensa Suomeen oman verkkokaupan. No Suomen päästä ei saa kaikkea valikoimaa ja Ruotsin puolelta ei saa enää tilattua Suomeen.. Sinne meni erikoismakuiset NOCCOt mitä ei saa täältä Suomesta ja paljon muuta.. Kuitenkin kyseinen sivu myy myös Suomen puolella näitä karkki BCAA makuja.. 




Tää oli ihan uus tuttavuus mulle GAAM - Candy series  Ja mitä kaikkia makuja näitä on!


Tätä, jäitä ja kivennäisvettä niin siinä sulla on kotitekoinen hiilihapotettu BCAA juoma, ilman kofeiinia! Ja tätä uskaltaa juoda vähän enemmän päivän aikana! Toki olen NOCCO uskollinen ja teen tätä välillä! Haluan kyllä kokeilla muitakin makuja tästä sarjasta kuin vain tämän "Sour pops" maun. Ehkä mä silti tilaan Suomen puolelta.. Pitää etsiä toinen tapa tilata noita NOCCOja Suomen puolelle... Siis niitä makuja mitä ei saa täältä!


Tykkäsitkö vinkistä? Aiotko kokeilla?


-Minna






Kommentit

Suositut tekstit